Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ

  Όπως είχα γράψει σε προηγούμενη μου ανάρτηση , ο βιολογικός τρόπος εκδίωξης των απρόσκλητων επισκεπτών από τα λουλούδια μας είναι και ο καλύτερος , μπορεί να μην είναι πάντα αποτελεσματικός , ιδιαίτερα αν η ασθένεια έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό ,πάντως αξίζει να κάνουμε μία προσπάθεια ή να χρησιμοποιούμε τα χειροποίητα σκευασματα προληπτικά. Όσο πιο
καθαρή είναι η ατμόσφαιρα τόσο πιο αποτελεσματικά είναι τα σκευάσματα. Να σημειώσω εδώ ότι οι συνταγές που προτείνω είναι μια συλλογή από έρευνα στο διαδύκτιο δεν είναι απαραίτητα δοκιμασμένες και δεν είμαι Γεωπόνος, οπότε καλό είναι πριν γίνει η γνωμάτευση να κάνετε και μια συζήτηση με το γεωπόνο της γειτονιάς σας .

   Κατ΄ αρχήν μία συνταγή φυσικού εντομοκτόνου (ας πούμε γενικής χρήσης) εγώ το χρησιμοποιώ για πρόληψη ... βάζουμε 3 κούπες νερό , 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο σκόρδο , μισή κούπα τριμένο μαϊντανο αποξηραμένο και το βράζουμε μέχρι να μείνει περίπου ποσότητα ίση με 2 κούπες νερό , και ψεκάζουμε .... Αβλαβές .... 
         

   1. Αφίδες,  Μελίγκρες, Αλευρώδη, Τετράνυχο   (οι προσβολές αρχίζουν τον Απρίλιο)

Η βιολογική αντιμετώπιση τους γίνεται με τους εξής τρόπους :
 α) Με πασχαλίτσες , μπορείτε να αγοράσετε πασχαλίτσες και να τις ξαμολίσετε , μία πασχαλίτσα μπορεί να φάει μέχρι και εξήντα αφίδες τη μέρα , αν τώρα παρατηρήσετε ότι σας έχουν επισκευθεί πασχαλίτσες απρόσκλητες ελένξτε καλά τα φυτά σας γιατί μάλλον έχουν μυριστεί φαγητό (μόνο για αφίδες).
 β) Με οινοπνευμα σαπούνι και νερό , σε 5 λίτρα νερό ρίχνουμε 150ml οινόπνευμα και 25ml απορυπαντικό για τα πιάτα , το ανακατεύουμε καλά και ψεκάζουμε ανά εβδομάδα αν υπάρχει επισκέπτης ή ανά 20 ημέρες προληπτικά .

  2. Μύκητες στα φύλλα ή στο χώμα ,
    α)εδώ θα χρειαστούμε γαλατάκι και νερό , στα 900ml νεράκι βάζουμε 100ml γάλα και ψεκάζουμε , πρέπει να επαναλάβουμε τουλάχιστον 4 φορές ανά 6 ημέρες, (κατά του ωιδίου).
    β) επίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να ρίξουμε κανέλα στο χώμα. 

 3. Τα έντομα και τα σκουλήκια στο χώμα αντιμετωπίζονται με μουστάρδα, σε 500ml νερό διαλύουμε δύο κουταλιές της σούπας μουστάρδα και ποτίζουμε .

 4. Σκωρίαση στις γαρυφαλιές αντιμετωπίζετε αν σε ένα ποτήρι του νερού διαλύσετε μία κουταλιά του γλυκού φαρμακευτική σόδα και ψεκάσετε.

Προς το παρόν αυτά , αν έχει κανείς καμία επιπλέον συνταγή θα χαρώ να τη μοιραστεί μαζί μου, επαναλαμβάνω ότι οι παραπάνω συνταγές είναι από έρευνα στο διαδύκτιο και δεν είναι δοκιμασμένες όλες, ώστε να ξέρω το βαθμό αποτελεσματικότητας τους , γι΄ αυτό αν δείτε κανένα περίεργο επισκέπτη κόψτε φυλλαράκι , επίσκευθείτε τον γεωπόνο σας πρώτα να σας πει τι ασθένεια είναι και συζητήστε μαζί του για το βιολογικό τρόπο αντιμετώπισης του.  

   

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου