Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

ΠΟΪΝΣΕΤΙΑ Η' ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ ;

ΠΟΪΝΣΕΤΙΑ Η' ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ
  


  Όπως και να το φωνάζει ο καθένας είναι από τα πιο όμορφα φυτά , μας θυμίζει Χριστούγεννα την πιο όμορφη περίοδο του Χρόνου ... είναι αριστοκρατικό και βέβαια δεν αφήνει ασυγκίνητο κανένα . Προσωπικά μ΄αρέσει να το λέω Αλεξανδρινό, και είμαι πολύ χαρούμενη που φέτος έχω αποκτήσει ένα ... μπήκα στον πειρασμό να αγοράσω και δεύτερο και τρίτο ώστε σε κάθε γωνιά του σπιτιού να υπάρχει και από ένα, όμως, κρατήθηκα .
  Δεύτερο βήμα μετά την αγορά ήταν να του βρω κασπώ το ήθελα και Χριστουγεννιάτικο κανένα από τα κασπώ μου δεν ήταν κατάλληλο και τσουπ ήρθε η ιδέα, λινάτσα χμμμμ και κόκκινη κορδέλα , ναι αυτό είναι, και ένα καμπανάκι , το φτιάξαμε το χειροποίητο μαλακό κασπώ... Μην φανταστεί κανείς ότι χαίρομαι για την  πρωτοτυπία , χαίρομαι που κατέβηκε η ιδέα γιατί όπως διαπίστωσα δεν υπάρχει ανθοπωλείο στο Ηράκλειο που να μην έχει φτιάξει παρόμοιο ... Απίστευτο πάντως λίγο το ότι περπατώ και σκέφτομαι τις δουλειές της ημέρας λίγο η αφηρημάδα μου που έχει ενταθεί λόγω της εγκυμοσύνης δεν το είχα παρατηρήσει .. πολύ φλυαρία όμως ... ας πάμε στο ζητούμενο ..
   Τρίτο βήμα άρχισα ανελέητο ψάξιμο για την φροντίδα του Αλεξανδρινού μου και σας παρουσιάζω συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες , αν οποιοσδήποτε έχει κάποια καλή επιπλέον συμβουλή μη διστάσει να την προσθέσει !!!!!

      ΦΥΤΕΥΣΗ
   Το Αλεξανδρινό πρέπει να ζει σε θερμοκρασία περίπου 15 βαθμούς Κελσίου έως και 25 γι' αυτό μπορούμε να το έχουμε και μέσα στο σπίτι αρκεί να μην είναι τοποθετημένο δίπλα σε θερμαντικό σώμα ή ρεύμα, θέλει άπλετο φως χωρίς να εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως διότι οι ακτίνες μπορεί να του δημιουργήσουν εγκαύματα. Αν θέλουμε να ξαναδούμε τα υπέροχα κόκκινα φυλλαράκια του και τα επόμενα Χριστούγεννα τότε πρέπει από τον Οκτώβριο και μέχρι να βγει το πρώτο, 2 δηλαδή περίπου μήνες μετά να το έχουμε στο απόλυτο σκοτάδι για 14 ώρες τη μέρα , αυτό μπορεί να επιτευχθεί σκεπάζοντας το με μία μαύρη σακούλα ή βάζοντας το στην ντουλάπα τις υπόλοιπες 10 ώρες της μέρας το επαναφέρουμε στη θέση του, αν δεν το κάνουμε αυτό απλά θα πάρει το χρόνο του και τα κόκκινα φυλλαράκια θα τα δούμε κατά την Άνοιξη ή απόφαση δική σας . 

ΠΟΤΙΣΜΑ 
  Το χειμώνα δεν θέλει ιδιαίτερα πολύ πότισμα , αν κατοικεί στο μπαλκόνι ακόμα και η υγρασία της ατμόσφαιρας μπορεί να του είναι αρκετή, την περίοδο της ανθοφορίας το ελέγχω να είναι το χώμα πάντα νωπό και το καλοκαίρι αυξάνω τα ποτίσματα διότι πρέπει να αποφευχθεί η αφυδάτωση δεν αφήνω νερό να λιμνάζει στο πιατάκι διότι η σαπίλα και οι ασθένειες καραδοκούν, σε κάθε περίπτωση , ελέγχω- ελέγχω- ελέγχω, το φυτάκι μου πρέπει να μην αφυδατωθεί αλλά ούτε να σαπίσει. 

ΛΙΠΑΝΣΗ
  Η κανονική λίπανση αρχίζει κατά το Μάιο μέχρι και το Νοέμβριο ανά 15 με 20 περίπου μέρες το Νοέμβριο και μετά αραιώνω τα λιπάσματα και του δίνω ένα λίπασμα με λίγο περισσότερο κάλιο έτσι σαν λιχουδιά... τόσο όμορφα άνθη και φύλλα θα μας δώσει να μην το κεράσουμε ένα σοκολατάκι ??

ΚΛΑΔΕΜΑ 
  Το Αλεξανδρινό κλαδεύεται μετά το τέλος της ανθοφορίας του , το φτάνω περίπου στο μισό ή περίπου 5 εκατοστά από τις κεντρικές διακλαδώσεις ευκολότερο για μένα είναι να έχω ως δείκτη τα κόκκινα φύλλα ουσιαστικά αυτά πρέπει να φύγουν , με οδηγό πάντα και τις άλλες μετρήσεις μην το αφήσουμε και καραφλό. Αφαιρούμε από τη βάση τους νέους βλαστούς αφήνοντας 2-3 , τους οποίους κλαδεύουμε στα 2-3 μάτια τον Ιούλιο προκειμένου να προκαλέσουμε νέα βλάστηση που θα μας δώσει υπέροχη ανθοφορία το χειμώνα .

ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ
  Η μεταφύτευση γίνεται μετά τα μέσα Καλοκαιριού, Αύγουστο ή Σεπτέμβριο δηλαδή και μόνο όταν δεν χωράει στη γλάστρα ή πρέπει να γίνει αλλαγή χώματος και βέβαια θα πρέπει να έχει κλαδευτεί στην ώρα του και να έχει ξεκινήσει η νέα ανάπτυξη μάτια και φυλλαράκια. Η μεταφύτευση πρέπει να γίνεται προσεκτικά , στην καινούρια γλάστρα βάζω στο ένα τρίτο φυτόχωμα ή τύρφη , μετά με ένα μαχαιράκι ξεκολλάω τα τοιχώματα της γλάστρας και προσπαθώ να βγάλω αυτούσια την μπάλα χωρίς να πληγώσω καθόλου τις ρίζες το μεταφέρω στην καινούρια γλάστρα συμπληρώνω με το ίδιο μείγμα χώματος και ποτίζω .

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ 
 Το Αλεξανδρινό μας μπορεί να προσβληθεί από διάφορα κοκκοειδή και μήκυτες ιδιαίτερα στις ρίζες του οπότε το ελέγχουμε τακτικά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που όλοι αυτοί οι παράξενοι επισκέπτες είναι στο φόρτε της κοινωνικότητας τους, οπότε εκεί θα συμβουλευτούμε τον καλό μας γεωπόνο για την αντιμετώπιση τους. Σε επόμενο άρθρο θα συγκεντρώσω συνταγές για βιολογικά μείγματα καταπολέμησης αυτών των επισκεπτών , ίσως να μην είναι πάντα αποτελεσματικά αλλά σε κάθε περίπτωση αξίζει να κάνουμε μία προσπάθεια πριν ψεκάσουμε ή ποτίσουμε με ισχυρά εντομοκτόνα . 
  Είναι φυσιολογικό δε να δούμε στο φυτό μας κιτρινισμένα φύλλα που πέφτουν αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε ανεπαρκές πότισμα , είτε σε πολύ ζέστη ή ακόμα και από έλλειψη φωτισμού οπότε αναρωτηθείτε τι δεν έχετε κάνει σωστά και διορθώστε το.

 ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου